10 Idea Kreatif Jana Pendapatan Untuk Wanita Yang Permintaannya Tinggi Sepanjang Masa.

Wanita ini sinonimnya suka yang comel dan kreatif. Apa salahnya dari dua istilah ini kita jadikan sesuatu yang boleh menambahkan pendapatan tambahan? Belum cuba belum tahu, mana tahu nanti-nanti, lepaslah nak cukupkan keperluan dapur, nak beli tudung yang diimpi atau bawa keluarga berjalan-jalan mencipta kenangan bersama anak-anak?

Ya, mimpi itu percuma! Ayuh saya berikan idea 🙂


1. Servis Menjahit

Tahniah kerana anda pandai menjahit! Tak pandai boleh belajar, kan? Sebab golongan inilah yang menjadi buruan setiap kali nak hari raya, atau bila-bila saja, demand tinggi ni!

Baik hati Tailor ini, memang orang sekarang malas nak jahit sendiri termasuk saya!

Baik hati Tailor ini, memang orang sekarang malas nak jahit sendiri termasuk saya!

Headband masuk dalam idea menjahit, aci tak? SAYA SUKAAAA!

Headband masuk dalam idea menjahit, aci tak? SAYA SUKAAAA!

2. Memasak lauk pauk harian

Ataupun istilahnya mangkuk tingkat. Sekali kita masak untuk famili, apa kata ambil tempahan untuk sekalikan menu untuk dibekalkan terus ke rumah atau mereka datang ambil setelah balik kerja. Eh, sangat demand tinggi ni!

Dah cuba servis mereka? Kalau sedap, boleh teruskan je ambil untuk penuhi permintaan mereka yang balik lambat setiap hari.

Dah cuba servis mereka? Kalau sedap, boleh teruskan je ambil untuk mereka yang balik lambat setiap hari.

 

3. Khidmat mengambil anak sekolah

Saya terfikir, mengapa di taman saya, ramai pemandu bas sekolah wanita? Mungkin pada mulanya, mereka hanya ambil dan hantar anak sendiri, lama-kelamaan, jiran tetangga minta tolong, apa salahnya cuba servis sebegini pula?

Saya tabik wanita ini!

Saya tabik wanita ini!

 

4. Buat kek, brownies, kuih

Ini satu lagi servis yang semakin tinggi permintaannya sekarang. Buat kek! Sebab, bila kita boleh buat kek dengan sedap, jiran-jiran keliling mesti akan ulang order dan banyak permintaan hari lahir dapat ditunaikan tanpa perlu orang sekarang pergi ke kedai lagi. Lagi satu, persoalan tentang halal memang pastilah diyakini!

Orang Taiping, saya memang cadangkan anda rasa brownies dan congo bar ini. Terbaik! https://www.facebook.com/congobartaiping/photos

Orang Taiping, saya memang cadangkan anda rasa brownies dan congo bar ini. Terbaik! https://www.facebook.com/congobartaiping/

 

5. Servis Lipat Kain

Sila jangan malu, jangan gelak, sebab satu benda yang sangat-sangat orang tak sempat nak buat hari-hari ialah melipat baju yang menggunung! Memang yang ada masa tu, sangat beruntung ok, lipat baju ni senang je, cuma perlu bersabar je kan. Sambil tengok tv pun boleh ape 🙂

Untung tau, jimat masa untuk pengguna juga

Untung tau, jimat masa untuk pengguna juga

 

6. Membersihkan rumah

Servis ni memang dah makin popular tau sekarang ni di kalangan anak dara yang nak kumpul duit untuk kahwin. Servis ni mereka buat hujung minggu, tapi memang sangat membantulah kan, rumah sentiasa berkemas dan bersih setiap minggu. Demand tinggi sebab orang memang nak ambil orang kita untuk buat kerja ni, kerja halal, duit masuk, buat apa nak malu, kan?

servis bersihkan rumah

servis bersihkan rumah

 

7. Ajar tuisyen atau home tuisyen

Servis ni saya pernah buat sebelum kahwin dulu, memang nak kumpul duit poket untuk kahwin. Tapi pada perkiraan saya, home tuisyen memang lebih untung, apatah lagi orang sekarang lebih percaya untuk ambil guru tuisyen mengajar di rumah berbanding perlu hantar anak-anak mereka ke pusat tuisyen atas pelbagai alasan kukuh, seperti keselamatan.

Fokus anak lebih terarah dengan home tuition

Fokus anak lebih terarah dengan home tuition

 

8. Jual online

Orang sekarang lebih mudah nak memilih barang secara online, sebab mudah untuk mereka lihat dengan teliti satu persatu gambar barang yang kita uploadkan melalui facebook mahupun instagram. Contohnya jual tudung, jual kain dan jual beg berjenama.

Ramai orang mencari ni!

Ramai orang mencari ni!

 

9. Menyediakan makanan sejukbeku (frozen food)

Macam-macam permintaan, dari karipap segera, cucur badak segera hinggalah pau segera. Semuanya memenuhi keperluan ibu-ibu yang sentiasa mahukan yang cepat untuk disediakan di dapur nanti. 5 minit terus siap makanannya!

Contoh Frozen Food

Contoh Frozen Food

 

10. Join MLM (Multi level marketing) yang diyakini produknya serta bagus sistemnya.

Dr Azizan, pakar motivasi dan perniagaan di negara ini ada mengesyorkan bahawa, untuk mula berniaga dari bawah, belajarlah dari network marketing kerana sistemnya telah diatur dan sepanjang proses itu, kita dapat belajar banyak perkara seperti cara untuk bertemu pelanggan, cara pengurusan dan sebagainya. Namun, kajilah dulu sedalam-dalamnya perniagaan MLM apa yang anda mahu sertai supaya anda tidak kerugian satu hari nanti.

Cara cepat belajar berniaga kerana sistem yang telah disediakan

Cara cepat belajar berniaga kerana sistem yang telah disediakan

 

Biasalah kan, nak pilih sesuatu untuk mula tu memang teragak-agak, tapi beginilah, pilih apa yang berkenan di hati, buat kajian dan tanyalah pada mereka yang dah buat, insyaallah akan dapat beberapa garis panduan untuk kita mula 🙂

Jom tengok apa kata Wanita ini mengenai bisnes yang diusahakannya sehingga dapat membantu melangsaikan beberapa tanggungan keluarga.

Untuk saya pula, saya juga ingin berkongsi sesuatu yang istimewa untuk anda.

Saya pun jalankan bisnes dari rumah secara sampingan sewaktu dah beranak dua.

Sebabnya banyak, mula-mula sebab suka-suka, untuk lepaskan tekanan kerja di ofis. Saya memang tulis blog sejak anak dara, kemudian saya upgrade dari blog biasa-biasa kepada blog menjual.

Eh, tapi saya bukan suka-suki menjual tau. Saya jual sebab saya dah rasai banyak kesan positif pada diri saya sendiri, sebab tu saya berani nak cadangkan pada orang sekeliling saya pada mulanya 🙂

Rahsia Banyakkan Susu Ibu Dengan Berkesan Dari Ibu Yang Gagal Menyusu Anak Pertama

 

Penguat Pilihan saya pilih ini untuk bisnes :

Nasiblah masa buat kajian tesis Master saya, saya kena cari produk-produk vitamin dan herba di seluruh farmasi untuk kaji fungsi protein hati kita untuk jalankan proses metabolisma nya.

Masa mula tau Shaklee dari online juga, bukan dari rak Farmasi sebab Shaklee pentingkan “servis konsultasi” one to one dari pengedar ke pengguna.

Masa mula tu buat tak tau aje, bila dah dapat kesan, haaaa memang terbaiklah!

 

Dari segi sistemnya :

Kaji punya kaji, saya memang berpuas hati atas beberapa perkara :

  1. dengan sistemnya yang adil sebab pengalaman saya sendiri downline yang lebih tinggi pangkatnya kalau kita tak menjual sama (siapa menjual dia yang dapat bonus, bukan makan bonus buta) dan
  2. masuk dalam MLM patuh syariah
  3. Mentor yang tak jemu mengajar tak tinggal anak buah (ikut group juga, nasib saya jumpa group yang betul dan laksanakan pada anak buah pula)

Kemudian, bila sharing saya ni memberi manfaat pada kawan-kawan sekeliling, saya dah terima bonus bulanan yang membolehkan saya bayar duit minyak, duit pengasuh anak dan bil-bil, bolehlah merasa makan angin pula bersama keluarga.

 

Ganjaran dari bisnes yang saya terima secara tak sengaja :

(sangat tak sengaja sebab dulu buat bisnes ni tanpa strategi, sebab nak penuhi masa lapang, kali ini saya nak betul-betul ajar orang supaya jangan jadi macam saya, fokus!)

Diantara free trip dan trip sendiri bersama keluarga tercinta

Diantara free trip dan trip sendiri bersama keluarga tercinta

Trip sendiri :

Sabah, Singapore, Umrah bersama keluarga membawa parents dan mertua dan trip2 percutian Malaysia

 

Free Trip dari Shaklee :

Sabah 5 star trip, US dan Italy

 

Dapat pula membeli rumah pertama kami di usia awal 30 an menggunakan duit bonus kereta. Best kan Shaklee sebab bagi duit bonus kereta melalui cash money, bukan kereta, jadi bolehlah kami simpan untuk beli rumah dan kemudian dapat juga beli kereta, alhamdulillah.

Semua ini tak dapat menandingi nikmat TIME FREEDOM yang Allah nikmatkan setelah join Shaklee, iaitu peluang menjadi WAHM dan kemudian suami telah menurut jejak menjadi Work at Home Daddy. Subhanallah! Nikmat Apa Yang Engkau Dustakan?

Melayan karenah anak-anak di rumah, pengalaman berpantang dijaga suami dan dapat melihat perkembangan anak ketiga 100% dari baby adalah nikmat yang sangat besar buat saya.

Anak depan mata, perasaan pun tenang saja

Anak depan mata, perasaan pun tenang saja

Tak terkata.

Saya dah jumpa bisnes pilihan saya yang TIDAK PERLU :

  • MODAL BERATUS RINGGIT
  • Terpaksa buat pinjaman
  • Terpaksa simpan stok
  • Nak vitamin, order je company kita bantu pelanggan dari konsultasi (Hey, kalau nak tidur tapi dapat duit, JANGAN PILIH BISNES NI, Bisnes ni buka mata saya tentang konsep berusaha dan amal jariah lillahitaala kepada pelanggan tau!)
  • Masa bersama anak tak kacau pun, memang boleh masak 3kali sehari untuk keluarga

Saya happy kerana masa saya banyak bersama keluarga dan saya masih menyumbang sesuatu kepada masyarakat melalui servis konsultasi dari kedai 24 jam saya; sihatceriabahagia.com

 

Anda dah buat keputusan?

Jom lah bantu keluarga selagi hayat dikandung badan,

saya sudi mengajar anda untuk sama berjaya!

 

Ikhlas,

Ainul Malik

016-3353567

Pengedar Shaklee Kajang Bangi

 

 

(Visited 425 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. saya pilih idea no 10. semoga dapat jadi WAHM.
    Ros baru share entri menarik…Testimoni: Cyst Kecut Dengan GLA ShakleeMy Profile

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge