Bagaimana Untuk Tahan Perut Berpuasa Sewaktu Mengandung?

Pernahkah anda mengalami situasi berpuasa sewaktu mengandung? Walaupun sekarang bukan di bulan Ramadhan, tetapi jika ada puasa ganti, (ada rukhsahnya) Β atau anda sendiri tergerak hati nak berpuasa semasa mengandung ni, jangan risau, kerana saya telah melaluinya!

Waktu mengandung, selera makan menjadi-jadi!

Waktu mengandung, selera makan menjadi-jadi!

 

 

Saya ni kan, jenis perut yang sensitif, cepat berangin.

Sewaktu mengandungkan Aiman, anak pertama, hampir dua minggu saya terpaksa tinggalkan puasa Ramadhan. Sayang memanglah sayang, tapi perut betul-betul tak tahan dan badan memang langsung tak bermaya. Masa itu, saya baru 3 bulan kandungan. Tempoh masa tu kan badan cepat masuk angin, boleh rujuk babycenter.com dengan perkembangan fizikal ibu mengandung setiap bulan.

 

Sewaktu anak kedua, kebetulan bulan Ramadhan jatuh pada 3 bulan kandungan juga. Allahuakbar, secara tiba-tiba perasaan gemuruh datang, mengenangkan

“Bolehkah aku teruskan berpuasa masa mengandung sebegini?”

 

Kebetulan, dari sebelum mengandung lagi, memang saya amalkan pengambilan supplement Shaklee. Jadi, bila tahu saja mengandung, saya teruskan makan ESP, b kompleks, vitamin C dan Vitalea.

 

Menjelang Ramadhan, saya terus buat rujukan supplement yang mana yang sesuai diambil semasa bulan puasa untuk meningkatkan tenaga dan untuk tahan perut supaya dapat berpuasa hingga penuh seharian.

 

Melalui pencarian saya, yang sesuai diambil wanita mengandung semasa bulan puasa adalah ESP, mealshake dan Performance Drink. Syukur, alhamdulillah, rupa-rupanya wanita mengandung yang perutnya berangin seperti saya dapat menghabiskan puasa ramadhan saya untuk sebulan! Memang sangat best, sebab dah lama kan tak dapat puasa penuh sebulan? hihihi.

 

Ya, memang saya berpuas hati dengan pengambilan tiga supplement ini :

Yang pertama, saya paling suka ESP!

Sebab pada saya, bila minum je air ESP ni, saya dapat menahan lapar dalam jangkamasa yang panjang! Apatah lagi bila kita sertakan sekali dengan niat berpuasa, insyaallah, memang boleh tahan lapar sampai ke waktu berbuka. ESP ni saya akan ambil bila waktu berbuka, sebelum tidur dan sewaktu bersahur. ESP juga membantu saya bertenaga sepanjang hari. Cukuplah untuk saya berulang pergi kerja balik kerja, masuk kelas untuk mengajar sepanjang hari dan kadangkala sempat singgah pasar Ramaadhan membeli juadah berbuka πŸ™‚ Eh, kudrat wanita mengandung, ok ape boleh beraktiviti macam ni sepanjang berpuasa sebulan?

Keistimewaan ESP buat wanita mengandung :

  1. Tahan lapar dan perut berangin
  2. Menghilangkan pedih ulu hati
  3. Membekalkan tenaga

 

Yang kedua, saya sukakan Performance Drink!

Performance drink ni membantu saya kurangkan rasa dahaga sepanjang hari. Masa mengandung dulu, saya masih bekerja sebagai seorang Pensyarah. Jadinya, memang suara lah aset utama dalam kerjaya saya. mencabar, kan bila wanita mengandung kena bercakap banyak sepanjang waktu kerja? Syukur, alhamdulillah, saya dapat kawal rasa penat dan dahaga sepanjang berpuasa, malah masih ada tenaga join tadarus beramai-ramai di surau.

Apa yang keistimewaan Performance Drink buat wanita mengandung?

1. Performance Drink ni membekalkan elektrolit kedalam badan yang membantu kita bertenaga walaupun tidak mengambil air pada tempoh masa yang lama.

2. Selain itu, ia membantu memelihara paras gula dalam darah yang membekalkan tenaga berpanjangan buat wanita mengandung.

3. Mengekalkan bendalir badan dan mengelakkan dehidrasi atau kehilangan air dalam badan.

Jadi, memang sesuailah tu pilihan saya mengambil Performance Drink sepanjang bulan berpuasa selama ni πŸ™‚ Ia juga boleh diamalkan selain bulan puasa juga.

 

Yang ketiga, saya sukakan Mealshake!

Mealshake ni, mengandungi kesemua jenis Vitamin, seperti multivitamin. Ada tambahan fiber/serat pula tu dan sedikit protein. Jadinya, memang lengkaplah nutrisi saya sepanjang berpuasa, sebab bila berpuasa, sudah tentu kita tak lalu nak ambil makanan yang seimbang, tambah-tambah wanita mengandung yang kadangkala ada rasa loya dan sebagainya. Bukan semua makanan boleh telan, kan?

Keistimewaan Mealshake pada wanita ada banyak;

1. Mengandungi Vitamin lengkap untuk kegunaan sel badan harian

2. Mengandungi 35% protein untuk tenaga

3. Mengandungi serat supaya membantu kita lawas dan lactalbumin untuk pengangkutan Kalsium yang berkesan dalam badan.

Jadi, bancuh-bancuh saja, senang je minum semasa berbuka dan bersahur πŸ™‚

 

Rupa-rupanya, bukan saya sorang saja yang rasa perubahan tenaga bila berpuasa sewaktu mengandung ini. Ada ramai rupanya yang mengalami pengalaman yang positif ini. Sudah tentulah kami wanita mengandung ni boleh tersenyum panjang semasa berpuasa tanpa risau dan ragu-ragu.

Salah seorang yang mengalami perubahan positif ini adalah Kak Haridah, jom kita dengar pengalaman berpuasa semasa mengandung beliau πŸ™‚

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni… from iReach HD on Vimeo.

 

Apa lagi, jom rasai sendiri dan alami kegembiraan seperti kami yang telah berjaya menhana perut berpuasa sewaktu mengandung. Anda tak mahu puasa penuh ke? Susah tau nak dapat macam ni lagi!

Jika anda mahu berpuasa penuh macam ni, boleh hubungi saya Ainul Malik, whatsapp 016-3353567 untuk dapatkan :

  1. ESP yang beratnya 850g boleh tahan untuk kegunaan 2-3 bulan yang berharga RM150
  2. Performance Drink yang beratnya 539g yang boleh tahan 2 bulan jika diambil hari-hari yang berharga RM82.50
  3. Mealshake berperisa vanilla yang beratnya 544g, tahan 3-4 bulan yang berharga RM113.75.

Berbekalkan pengalaman saya dan ilmu yang saya ada, saya akan kongsikan kesemua rahsia, tips dan konsultasi buat anda yang mendapatkan supplement penting buat ibu mengandung ini dari saya πŸ™‚

Jaga diri baik-baik ya mommies!

 

 

Salam sayang,

Ainul Malik

(Visited 349 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. memang mencabar bagi si ibu yang mengandung berpuasa dengan membawa kandungan ke sana ke mari.
    ikhwan baru share entri menarik…Cara Menempah DVD BBMA Basic Live TradeMy Profile

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge